Правопис на прилагателните имена


Урокът е на 30 страница в учебника. Направихме всички упражнения от него. От учебната тетрадка направихме упражненията на стр.30.

Стр 31 от учебна тетрадка остава за ДОМАШНО, плюс един работен лист, който им дадох.


При изписването на прилагателните имена често се допускат следните грешки.
  • когато прилагателното е от м. р. ед. ч. и завършва на съгласна, тогава го проверяваме с удължаване на думата в ж.р., ср.р. или мн.ч. болнаВ/Ф- болнава, болнаво, болнави
  • когато прилагателното има гласна в началото на думата и тя не е ударена дЪ/Аждовен проверяваме с друга дума, в която гласната е под ударение- дЪжд!
  • когато се двоумим за А/Ъ в последната сричка на думата- малА/Ък, трябва да я удължим с ж.р.,ср.р. или мн.ч., малка, малко, малки. Ако изпадне гласната при удължаването, се пише Ъ в м.р., ако се запази гласната, се пише А: ласкАв- ласкАва, ласкАво, ласкАви
Четохме от читанката на стр.24 “Отмъщението на поточето” и разказахме историята по картини. Обсъдихме темата за замърсяването на природата. Прочетохме стихотворението “Мъдър” на стр.26. и разговаряхме за правилата вкъщи и в училище.

Реших да си направим книжни дневници, в които всеки да си нанася прочетените от него книги от януари '24. Нещо като предизвиктелство за 2024. По този начин се надявам не само да внесем някакъв ред и система на това какво сме прочели, но и да повишим броя на прочетените книги и мотивацията за четене! Следете затова вкъщи, какви книжки са взели и имат да четат, и следователно трябва да върнат децата. 

Поздрав,
Наталия

Коментари